- kettős könyvbemutató Keszthelyen
megjelenítés | letöltés - Keszthelyi kettős könyvbemutató
megjelenítés | letöltés - Könyvbemutató, 2023.02.11
megjelenítés | letöltés - Ajánló a Magyar Hangban (2023.04.14-20., Makrai)
megjelenítés | letöltés - Meghívó a nívódíj átadására 230930
megjelenítés | letöltés - Vinkó József ajánlója a Magyar Konyhában (2023. dec.)
megjelenítés | letöltés
Fehér Béla - Gálffy Zsuzsanna:
Kakastaréj
Írások a magyar konyháról
Fehér Béla - Gálffy Zsuzsanna: Kakastaréj - Fehér Béla-Gálffy Zsuzsanna: Kakasdtaréj. (Második javított és bővített kiadás) Az író és a történész-levéltáros közös könyve alapmű. Sok legenda született már a magyar gasztronómiatörténetet zivataros évszázadaiból – félreértelmezésekkel, olykor fércművekkel és kalózkiadványokkal. „Bosszantó a magyar gasztrótörténetet fojtogató sok-sok legenda és dajkamese, miközben konyhánk valós története fehér foltok sorozata. Még a hungarikumokat is rosszul ismerjük” – summázza a helyzetet Fehér Béla. – A Kakastaréjban úttörő munkák olvashatók: a kulináris mesterművek mellett a szakácskönyvkiadás kezdeteiről, az idegen nyelvű étlapokról, méltatlanul elfeledett szerzőkről és konyhaművészekről. A vendéglátás hullámzó színvonaláról: csúcsokról és mélypontokról. Milyen a valódi Jókaibableves? Hogyan született a „székelygulyás”? Mi a különbség a flekken és a lacipecsenye közt? Vetrece, bosporus, Kossuth-kifli? – és Gundel, Görög Rezső, Bálóné és Onozóné. Dobos C. Józseffel, a dobostorta atyjával több forrásértékű írás foglalkozik. – A Kakastaréj tévedéseket korrigál, homályos pontokat derít fel, és rávilágít a rejtett(ebb) összefüggésekre – ismeretlen receptekkel és nehezen hozzáférhető gyűjtemények képanyagával kiegészítve. (Ambrus Lajos)
hivatkozások
- A Zaol tudósítása a keszthelyi bemutatóról
- Győrffy Ákos könyvajánlója a Mandineren
- Gálffy Zsuzsanna beszél a könyvről a M. Rádió Gondolat-jel c. műsorában, 22.12.18
- Petrőczi Éva könyvajánlója az Arnolfini Kantin-on
- Sümegi Noémi ismertetője az Indexen
- Hegyi Zoltán naplójegyzete a könyvről a Veol-on
- Tóth Ida írása a Culinaria Hungarica sorozatról a Magyar Nemzetben
- Sümegi Noémi beszélgetése Fehér Bélával az Indexen
- Fáy Zoltán írása az Országútban
megjelenés: 2023.12.08
328 oldal, kemény táblás, cérnafűzéssel, védőborítóval
kedvezményes ár:
8800 Ft