Zelei Miklós: A kettézárt falu

Zelei Miklós: A kettézárt falu
zoom Kép nagyítása

Zelei Miklós: A kettézárt falu
Dokumentumregény
Harmadik, javított, bővített kiadás
B5 (165*238 mm), keménytáblás, 376 o., fekete-fehér ill.
ISBN 978-963-435-006-4
5 000 Ft

Két időzóna egy faluban. A falu egyik felében, Nagyszelmencen az Európai Unió, Szlovákia. A másik felében, Kisszelmencen Ukrajna. Itt a kijivi idő a hivatalos, ott a közép-európai. De a kisszelmenciek is a közép-európai szerint élnek. – Az első világháború végéig az Ung vármegyei Nagyszelmenc–Kisszelmenc ikerfalu Magyarország szerves része volt. A Párizs környéki békeszerződésekkel Csehszlovákiához került. 1938–1944 között újra Magyarországhoz tartozott. Majd a Szovjetunió nyugatra tolta a határait, bekebelezte Kisszelmencet is, és átláthatatlan vasfüggönyt húzott az ikerfalu két része közé. E két nincsország öröksége az ikerfaluban a mai schengeni határ, pontosan Sztálin vasfüggönyének nyomvonalán.
A kettézárt falu című dokumentumregény azt mondja el: a határ hogyan választott el gyereket a szüleitől, menyasszonyt a vőlegénytől, barátokat, haragosokat... Hívőket a templomtól, iskolásokat az iskolától – temetőt a holtaktól... Hogyan vitték a civil magyarokat hadifogolyként a gulágra, hogyan üldözték az egyházakat, a papokat... Az ikerfalu egyik felében elkezdődött történetek a túloldalon folytatódnak: hűségről és hűtlenségről, állhatatosságról és árulásról, kitartásról és föladásról beszélnek.
A szerző hosszú évek munkájával illesztette össze a Szelmenc-kirakós darabjait: a huszadik század, az ezredforduló képét, amelyen láthatjuk, hogy a nagyeszmék mennyit érnek földközelben. Ahogy kisszelmenci emberünk a munkácsi sörgyár népköltészeti jelmondatát idézi: A sör már jobb, de még ihatatlan.

A kettézárt falu könyvbemutatója a Nemzetközi Könyvfesztiválon – felvidek.ma
Ha megbillen a történelem – Cservenka Judit interjúja Zelei Miklóssal -- felvidek.ma
Cservenka Judit: Egy kis falu drámájában is lehet igazságot tenni –  felvidek.ma, 2017.04.23.
A kettézárt falu – a kárpátaljai magyarság 20. százada -- intermatrix.hu
Szétszakított falu -- delmagyar.hu
Kelet-európai valóság. Pataki Tamás interjúja – Magyar Idők, 2017. április 28.
K
oncz Veronika: SzétszakítvaHeti Válasz, 2017. aug. 24.
P
ethő Sándor: Botló drót. Forrás, 2019. május, 97--124. o.

Bolti ár: 5000 Ft
Kedvezményes ár: 4000 Ft
Mennyiség: 
Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

Megrendelések

0 Products - 0 Ft
Go to cart

Könyv keresése

Kiemelt ajánlatunk

KÖNYVEINK MEGRENDELÉSE
Kedves Vásárlónk! Honlapunk működési zavara miatt kérjük, hogy átmenetileg e-mailben, a petra.racz ((kukac)) kortarskiado.hu címen rendeljen tőlünk könyveket, megadva elérhetőségeit!