Karátson Gábor: Ötvenhatos regény

Karátson Gábor: Ötvenhatos regény
zoom Kép nagyítása

Karátson Gábor (1935–2015) Kossuth-díjas író, műfordító és festő e regényében saját történeteit meséli. Mit látott a forradalomban, hogyan élt a családja, és hogyan halt meg az édesanyja. Mit jelentenek neki az erdélyi utazások? Miképpen tartóztatták le, és mi történt a börtönökben? Hogyan menekült a Kádár-kor akváriumi világából a festészethez és a távol-keleti bölcsességhez? Mi volt számára a Duna-mozgalom, kikkel barátkozott, és meddig?
Az élőbeszéd jellegzetességeit őrzi a mű stílusa – a visszanyert személyességét. Ötvenhat Karátson számára ugyanis léttörténeti esemény – „a forradalomnak az volt a lényege, hogy ezentúl már csak igazat beszélünk”. De a börtönből szabadulva, „Mária-Nosztráról kilépve rájöttem, magyarul ezután már csak hazudni lehet”. A regény kis része játszódik a felkelés alatt, az előtte és az utána történtek jóval nagyobb teret kapnak. És mégis ötvenhatos ez a regény, sőt, írja egyik kritikusa, mostantól ez az ötvenhatos regény. Mert a várakozásokban, a reményekben, a reménytelenségben, az elhallgatásban, a hiányban, a részletekben mindig ott van valamiképpen a forradalom igazsága. És – talán legfőképpen – ott van az elbeszélő tisztánlátásában, a közösség süllyedésekor is megőrizhető személyes tisztánlátás képességében is.

Karátson Gábor: Ötvenhatos regény
(második kiadás)

B5 (168 x 238 mm), keménytáblás, 696 oldal

ISBN 978-963-435-004-0
A könyv megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta

Bolti ár: 4500 Ft
Kedvezményes ár: 3600 Ft
Mennyiség: 
Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH

Megrendelések

0 Products - 0 Ft
Go to cart

Könyv keresése

Kiemelt ajánlatunk

KÖNYVEINK MEGRENDELÉSE
Kedves Vásárlónk! Honlapunk működési zavara miatt kérjük, hogy átmenetileg e-mailben, a petra.racz ((kukac)) kortarskiado.hu címen rendeljen tőlünk könyveket, megadva elérhetőségeit!