Tallai Gábor: Árnyékőrző

Tallai Gábor: Árnyékőrző
zoom Kép nagyítása

[elbeszélések]

Sorozat: ÚjLátószög Könyvek
ISBN 963 8464 63 1
Megjelenés: 1998
Terjedelem: 128 o.
Műszaki adatok: kartonált


Mit tegyen az író, akinek az alkotással átvirrasztott éjszakák nem az öröm és önkifejezés, hanem a vívódás óráit jelentik? A 21. század küszöbén élő fiatal szerzőnek nincs könnyű dolga: bárhova néz, szellemi terméketlenség, igénytelenség uralkodik, az emberek sivár párbeszédeiben a közönyösség és lelki torzulások mutatkoznak. Valamiféle belső késztetéstől vezérelve mégis legyőzi a megszólalás félelmét, és kijelöli feladatát. Hisz a „szép szavak árnyékában”, és az átörökítésben.
Mindegyik történet a jelentől való elrugaszkodásban fogan, és kap egyfajta dinamikát. A mű megírásához a múltra mint táptalajra nagy szükség van, ezért szereplői nyelvi kalandozásaihoz, megnyilatkozásaihoz a legkülönbözőbb korokból (rendszerváltás, századforduló, reneszánsz) meríti anyagát.  Az időből kiesett hősök mind különc figurák, akik (az íróhoz hasonlóan) görcsösen ragaszkodnak a régihez. Általuk anyelv megmaradásáért ádáz olykor reménytelen küzdelmet folytató  irodalmár a maga karikatúráját is megrajzolja.
Az árnyék-metafora biztosítja a különálló történetek folyamatosságát, s jelentése gazdagodásában motívummá szélesedik. Míg a fény hiánya értelmében eleinte a személyiség sötét oldalainak elfedésére szolgál, az árnyék a mű végére jó értelemben válik a múlt jelképes lenyomatává. A szerző így juthat el végül a hallgatástól a majdnem objektív történetmondásig, és küldetése beteljesítéséig. (Burucs Tímea)


Recenzió, kritika
Kovács Nándor: Tallai Gábor: Árnyékőrző = Kortárs folyóirat, 1999/2.
• Papp Endre: A humanizmus szörnyetege = Hitel, 1998. december, 104-107.old. , (a cikk másodkiadása: Szépirodalmi Figyelő, 1999. 1.sz., 53-56.old.)

Bolti ár: 550 Ft
Kedvezményes ár: 440 Ft
Mennyiség: 
Copyright MAXXmarketing GmbH

Megrendelések

0 Products - 0 Ft
Go to cart

Könyv keresése

Kiemelt ajánlatunk

ÜNNEPI KÖNYVHÉT
Június 7–11., Vörösmarty tér, 11-es pavilon
Újdonságok:
Petrarca – kalauz az életműhöz (tanulmánykötet)
Sárközi Mátyás: Ládafia-történelem (memoár, lelevelezés)
Tokaji Nagy – Szádeczky-Kardoss: Szabó Zoltán (monográfia)
Báttaszéki Lajos: Főváros zsánerképek (1867)
Alexa Károly: Koldusállás (tárcák)
Tárnok Zoltán: Nehéz dió, olcsó áron (publicisztika)
A fény szeretője – Gérecz Attila versei a Szigeti Veszedelem zenekartól


Honlap Gérecz Attiláról
www.gereczhagyatek.hu

 

 

Ajánlott oldalak